středa 4. února 2015

Prečo ma prekvapila prvá a druhá sloha českej hymny

Včera som sa prechádzal po Námestí republiky, ktoré vnímam ako dobré duchovné miesto na modlity, stretnutia a rozhovory s ľuďmi a pozeral som sa i na tabuľu zavesenú na obchodnom centre Palladium, ktorá oznamuje, že v tých miestach vznikol text českej hymny "Kde domov můj?".

No a dnes pozerám do kalendára a v roku 1808 presne 4. febrúára/února sa narodil Josef Kajetán Tyl, český dramatik a spisovateľ, autor tohto textu.

Čo ma však zaujalo je spoločný, skoro až skrytý, motív prvej i druhej slohy českej hymny:

První sloka
Kde domov můj,
kde domov můj.
Voda hučí po lučinách,
bory šumí po skalinách,
v sadě skví se jara květ,
zemský ráj to na pohled!
A to je ta krásná země,
země česká, domov můj,
země česká, domov můj!

Druhá sloka
Kde domov můj,
kde domov můj.
V kraji znáš-li Bohu milém,
duše útlé v těle čilém,
mysl jasnou, vznik a zdar,
a tu sílu vzdoru zmar?
To je Čechů slavné plémě,
mezi Čechy domov můj,
mezi Čechy domov můj!

Zdroj: Wikipedia

V prvej slohe hymny spievajú Češi o zemskom raji krásnom na pohľad a v druhej už menej známej slohe je zmienka o Bohu milom kraji. Nebo má podľa Písma zostúpiť na zem a v tomto smere je česká hymna takmer "prorocká".

Tak si hovorím: "Kde domov můj, kde domov můj?... a dostávam odpoveď: "U Boha přeci, v Božím království sestupujícím na tuto zemi".

Teraz už ide o to ako pravdivo zvestovať jediného pravého Boha Abraháma, Izáka a Jákoba, Boha zjaveného skrze Ježiša Krista.

Verím, že v tomto poslaní ako kresťania a cirkev obstojíme ako milujúci Boží ľud, ktorý ostatní poznajú po láske. Aj preto sa púšťam do projektu Biblickej školy, ktorá v Prahe začne 2.3. 2015.

Tešme sa! Božie slovo a Jeho láska v Kristovi je konečným víťazom nad hriechom a ľudskou zlobou, dokonca i nad našími vlastnými predstavami o Bohu a ľudským učením.

Žádné komentáře:

Okomentovat