čtvrtek 1. ledna 2015

Komentár PF-ka 2015 prezidenta SR Andreja Kisku: Čo na to Ľudovít Štúr?

"Pravý Slovan sa nepustí do ničoho bez toho, aby neprosil o pomoc Boha a každé dielo zavŕši tým, že Bohu za jeho pomoc poďakuje." (Slovanstvo a svet budúcnosti. Bratislava 1993, s. 168 n.)

Prezidenta Andreja Kisku mám ozaj veľmi rád a fandím mu. Rozdáva svoj plat druhým, pustil sa do úradu s vervou a jeho slová sú často plné optimizmu a povzbudenia.

Latku svojich novoročných príhovorov však, podľa mňa, zas až tak vysoko nepostavil. Snaha sa mu uprieť isto nedá a jeho príhovor pôsobil veľmi sympaticky a dobrácky. Na úvod sa to dá...

Zaradoval som sa, keď som v pozadí uvidel Ľudovíta Štúra, ktorého dielo odporúčam ku hlbšiemu štúdiu. Žiaľ mnoho zo Slovákov vie akurát tak snáď len to, že sa zaslúžil o vznik slovenčiny a napísal pár diel.  

Pritom Ľudovít Štúr bol neskrývaným kresťanom  a národné obrodenie v 19.storočí i kodifikácia slovenčiny mala hlboký duchovný podtext. V prejave prezidenta by som niečo podobné nenašiel.

Sekulárny. Sociálny. Povzbudivý. Taký bol prvý prejav „nepolitického“ slovenského prezidenta.

Andrej Kiska sa v príhovore situoval do pozície advokáta sociálnej spolupatričnosti a pomoci. Miestami som čakal, že vyhlási Trojkráľovú zbierku alebo navrhne nejaký charitatívny projekt. U Slovákov by to, verím, odozvu našlo.

Prezident povedal: „Keby sme pomohli dúfať čo len jednému človeku, nežili sme nadarmo.“ Tento jeho citát amerického pastora a aktivistu Martina Luthera Kinga mi pomáha dúfať, že to so Slovenskom môže byť lepšie. Snáď nebude náš prezident sám vojak v poli.

Jeho prejav pôsobil živo a povzbudivo. Dobrá výslovnosť, mimika i gestikulácia je podstatne na inej úrovni ako to bolo u jeho predchodcu. Jeho snáď najčastejšími slovami boli „sociálny“, „projekty“ a „ľudia“.

Viac inšpirujúci príbeh s víziou pre budúcnosť, než výpočet hodnotení dní minulých. To by som čakal od prezidenta typu „Dobrý Anjel“. Andrej Kiska príbeh má a isto ich i počuje mnoho.

Stôl s akými zatvorenými "tajomnými" doskami a perom vyznel skôr gýčovito, rovnako ako nezažaté sviečky kdesy ďaleko v úzadí a nie priamo na stole. Na štýle sa dá do budúcna popracovať. A moźno je práve tento štýl proste štýlom Andreja Kisku.

Na záver nezaznelo mnou očakávané a slovensky tak žičlivé prianie Božieho požehnania do nového roka.

Slovenský prezident je, verím, dobrý chlapík od srdca. A ozaj mu fandím. Povzbudil nás ku sociálnej vnímavosti, poctivosti a pracovitosti. A to je fajn.

Prajem mu, aby mal do svojej služby ten pravdivý zdroj. Zdroj, z ktorého Ľudovít Štúr zrejme čerpal hojne. Založené ruky Ľudovíta na maľbe akoby čakali, čo sa v úrade prezidenta ešte bude diať...

"O tom, čo je to pravda, hovorí podrobne Kristus, keď určuje povinnosti človeka ako takého a keď ich nám, ktorí sme okolo neho zhromaždení, kladie na srdce." Ľudovít Štúr (Slovanstvo a svet budúcnosti. Bratislava 1993, s. 65)

Vyrieknem to za vás. 

Mr. presidente, máme vás radi!
Kiež Boh žehná Andreja Kisku, slovenského prezidenta. 
Kiež Boh žehná Slovensko a Slovákov.

Žádné komentáře:

Okomentovat